НИМХ предупреждава за жълт код за значителни валежи в девет области у нас – Монтана, Враца,

...
НИМХ предупреждава за жълт код за значителни валежи в девет области у нас – Монтана, Враца,
Коментари Харесай

За пореден ден синоптиците предупреждават за обилни дъждове и гръмотевици

Национален институт по метеорология и хидрология предупреждава  за  жълт код  за  обилни превалявания в девет области  у нас –  Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София област, София, Перник, Кюстендил, Благоевград.

След обяд в четвъртък ще   продължи  да се  развива  купеста и купесто-дъждовна  облачност . В доста региони ще има  краткотрайни превалявания , съпроводени с  гръмотевици . На места преваляванията ще са обилни по количество, има условия и за  градушки . Ще духа слаб до сдържан вятър от изток-североизток и с него ще стартира да прониква студен въздух.  Максималните температури  ще бъдат най-вече сред 20° и 25°, в София 23°.

Буря и дъжд в Плевен трансфораха улиците в реки (ВИДЕО)

В четвъртък  (8 май) ще бъде  най-вече облачно . В доста региони в западната половина от страната ще има  валежи  от  дъжд , тук-там ще са обилни по количество. В Югозападна България ще  прегърми . Вятърът ще бъде от североизток, в източните региони ще е сдържан до мощен и там преваляванията ще са по-слаби и на по-малко места.

 

 нимх карта
Национален институт по метеорология и хидрология

 

Минималните температури  ще са  сред 9° и 14° , в  София  – около  12° . Дневните температури ще се намаляват, повече в Северна България, където тук-там в северозападните региони оптималните ще остават под 15°. В останалата част от страната ще бъдат сред 16° и 21°, в София – към 16°.

В планините  ще бъде най-вече облачно. Ще има превалявания от дъжд, над към 2500 m – от сняг. На места, основно в планините в западната половина от страната, преваляванията ще са обилни по количество, а в югозападните региони ще има и гръмотевици. Ще духа сдържан до мощен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 11°, на 2000 метра – към 5°.

Между 3 и 33 градуса ни чакат през май

Над Черноморието  облачността ще бъде забележителна. На обособени места, основно по южното крайбрежие, ще има превалявания от дъжд, най-вече слаби. Ще духа сдържан до мощен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат 16°-18°. Температурата на морската вода е 15°-17°. Вълнението на морето ще се усилва и след обяд ще бъде 3-4 бала.

В петък  облачността ще бъде забележителна, към момента с превалявания, основно в Южна България. Вятърът от изток-североизток в Югоизточна България ще се усили още. Температурите ще са по-ниски от нормите за първата половина на май: минималните ще бъдат сред 7° и 12°, а оптималните – най-вече сред 14° и 19°.

В събота  ще бъде най-вече слънчево, вятърът ще отслабне. След обяд над планините в Югозападна България ще се развие купеста облачност, вероятни са изолирани краткотрайни превалявания. Сутринта ще е по-хладно с минимални температури най-вече сред 4° и 9°, само че денем ще се затопли и оптималните ще бъдат сред 18° и 23°.

 

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР